Aquest podcast és el resultat sonor d’un dematí sencer d’abril al bar Plata. Espero que sigui el primer de molts en què pugui immortalitzar els sons de la ciutat de Palma i els seus veinats. Feliç viatge!
Perquè li he posat ‘Nació Palma’ al podcast? Per una qüestió identitària. Si a jo me demanau: “d’on ets?”, jo us hauré de respondre que som d’un país, d’una illa o una ciutat. Però, en realitat, més que un límit purament terrirtorrial, a mi el que m’identifiquen son los persones i els llocs.
Quina és la meva nació?
Me sentireu dir que me sent mallorquí o palmesà, i és cert, però hi posaré més ènfasi si me demanau pel bar Plata o el Savoy.
Un bar pot ser una nació? Potser sí, tot i que de manera esporàdica. Un bar és un lloc de passada, però tanmateix pot ser un nexe entre persones molt diferents. I, en ocasions molt puntuals, com passa amb el bar Plata, un territori comú de benestar, i fins i tot d’amistat.
Aquest podcast no seria de cap manera si no existís en Juan Pérez i la seva web www.cafesdepalma.com. En Juan té la increïble virtut de parlar de bars com si ho fes d’art, d’arquitectura o de música. Et dissecciona un cafè o un bar com si es tractés d’un disc de Pink Floyd.
No coneixereu segurament ningú a tota Mallorca que es prengui tant seriosament els cafès antics, ni tampoc ningú que parli amb un to entre científic i filosòfic d’un submón que, amb ell, pren la importància que de vegades ni els mateixos propietaris són capaços de veure.
Les circumstàncies han fet que una de les veus que més apareix al primer capítol de ‘Nació Palma’, un client habitual del bar Plata, morís el cap de setmana passat. Era Juan Carles Pomar, un autèntic ‘parroquià’ del bar, un home afable, de conversa rica, melòman de la música, dels Beatles. I sobre tot, del Barça. Tant, que era molt habitual veure’l pel bar amb un xandall culé.
A ell li dedico aquest trosset d’un dia qualsevol a la ciutat que s’esvaeix.
Com sempre dóna gust escoltar-te. Quanta raó amb el bar plata. Una radiografía de les bones persones i del carácter mallorquí d’ un barri de Palma. Sens dubte el millor llonguet de Palma, “les llagostes” del bar bosch, no tenen res que veure.
Contenta de saber de tu i del teu “savoir faire”.
T’ hem enyorat !
Carme
Gràcies pel comentari, Carme.
Moltes gràcies Felip per endinsar-mos dins les entranyes del Bar Plata, ca nostra, allà on en Tolo es va criar I on amb molt d’orgull s’han criat els nostres fills .
Lloc humild , familiar I emblemàtic de la ciutat on la gent que ve, torna per la enzillesa I el tracte humà que reben per part del meu home I de fa una anys, també del meu fill. Alex.
Bars com aquest són l’essència d’un Barri I d’una Ciutat per a gent d’ aquí que estima allò que és nostro.
Gràcies
Gràcies pel comentari, Alicia, i par la part de mèrit que te toca perquè el Plata segueixi essent el que és.
Una aferrada.