Poliperiodisme -3.0. És el nom que m’acabo d’inventar per parlar d’un fenomen que s’està apoderant del periodisme, i l’està denigrant. Els polítics convertits en informadors, en pseudo periodistes que pengen una foto a la xarxa i aconsegueixen ser el contingut de la notícia. La política retransmesa en temps real i sense cap filtre. I als mitjans ja els va bé.

Se suposa que haurien de ser discrets i intentar dosificar la informació per vendre un missatge el més unitari possible i il·lusionar els possibles votants. Però no. Això no està de moda, i la societat no té paciència.

Per un periodista és molt sucós que la ‘nova’ política es dugui a terme a les xarxes socials, però és una involució. Tenim uns polítics que es mullen més, que donen més titulars, però la nostra feina en aquest cas es redueix a observar en comptes de cercar. Si per a Yoko Ono la vida és allò que passa mentre fas plans, la ‘nova’ política és allò que passa mentre ets a twitter. El darrer cas el teniu en la foto que il·lustra aquest post i que ha penjat Diario de Mallorca. No són dues adolescents de secundària, son dues diputades. La portaveu de Més per Mallorca, Margalida Capellà aireja la seva indignació amb Laura Camargo a través d’una ‘fotopiulada’ que imita una altra imatge de la portaveu de Podem a les Illes, però amb intenció de respondre a una provocació. ‘Manos arriba, esto es un atraco’, escriu Capellà, tota una portaveu nacionalista, en castellà, perquè quedi clar a qui i perquè envia el missatge.

Si per a Yoko Ono la vida és allò que passa mentre fas plans, la ‘nova’ política és allò que passa mentre ets a twitter. I, mentrestant, matam el periodisme.

Tant Camargo com Capellà, que segons sembla no se poden veure ni en pintura, s’envien les fotos per fer-se la punyeta l’una a l’altra, en nom dels seus partits, però sabent també que tendran impacte mediàtic. I així és. Ja tenim noticia. I molt més visible i impactant que una avorrida roda de premsa. I el Parlament? I el periodisme? Ens ho carregam?

Muñoz Barberà

El director gerent de l’ATB, Pere Muñoz, es va apuntar al ‘poliperiodisme’. El polític convertit en informador sense filtre periodístic.

No m’agrada que la política se faci a través de les xarxes perquè es converteix en insubstancial. Més i Podem, dos partits que s’han de dur bé perquè sustenten un pacte, duen més d’una setmana barallant-se quan en teoria estan negociant una coalició per a les pròximes eleccions generals. Se suposa que haurien de ser discrets i intentar dosificar la informació per vendre un missatge el més unitari possible i il·lusionar els possibles votants. Però no. Això no està de moda, i la societat no té paciència. Volem saber el minut de joc i resultat del partit i no ens conformam amb mitges tintes.

Al final, Més i Podem no se posen d’acord però aconsegueixen ésser trending topic. És la nova política. Més allunyada que mai de la ciutadania. Això sí, gasten molta d’energia davant el telèfon intel·ligent, i dubto que els doni profit a les urnes. Crec que surt més a compte no fer res i quedar impassible a tot. Twitter no porta a la Moncloa. Encara.